Intarirea serviciilor de consiliere si suport la nivel local, pentru parintii copiilor si adolescentilor cu TSA

Proiect finanțat prin granturile SEE 2009-2014, în cadrul Fondului ONG în România.

Un proiect derulat de fundatia

Romanian Angel Appeal logo

În martie, în cadrul proiectului ”Întărirea serviciilor de consiliere și suport la nivel local pentru părinții copiilor și adolescenților cu TSA (Tulburare de spectru autist)”, au avut loc trei întâlniri cu părinții copiilor cu TSA, în județele Arad, Vaslui și Botoșani. Trei mămici curajoase și-au povestit experiențele semnificative pe drumul adaptării și acceptării diagnosticului de TSA. Întâlnirile au fost găzduite de Centrele de Consiliere și Asistență Specializată pentru Persoanele cu TSA, unde copiii și părinții lor beneficiază de servicii integrate.

 

Activitatea a fost organizată ca răspuns la solicitările părinților, exprimate în cadrul taberei organizate în vara anului trecut. Părinții și-au manifestat dorința de a cunoaște alte familii care se confruntă cu dificultăți și succese similare, de a putea împărtăși momente de cumpănă și de a se inspira din soluțiile ingenioase prezentate, care să faciliteze integrarea copilului cu TSA.

 

Cele trei mame au descris etapele pe care le-au traversat împreună cu copiii lor, începând de la exhibarea unor comportamente atipice, până la momentul diagnosticării, cu impactul emoțional puternic asupra familiei, incluzând modul în care s-a schimbat dinamica de cuplu (care, uneori, se denaturează până la separare), dificultățile de a înțelege modul de comunicare a copilului, metodele cele mai adecvate de gestionare a comportamentului acestuia, integrarea în sistemul de învățământ, terapia în centre specializate sau cea desfășurată la domiciliu.

 

În încheire, și-au exprimat recunoștința față de cei care i-au ajutat  (” D. nu a vorbit până la 7 ani, iar acum îmi spune: “Te iubesc, mami. Mă iubești?”. Cum aș putea să nu mulțumesc.” – L.N, Botoșani) și  au concluzionat, arătând modul în care această experiență i-a îmbogățit (”Se spune că totul se întâmplă cu un scop… poate scopul  M. în viaţa nostră a fost acela de a ne face să fim mai profunzi , mai toleranţi, mai isteţi, mai uniţi şi mai iubitori.” – A.G., Mehedinți).

 

Poveștile pline de curaj, determinare și forță psihică au fost primite cu empatie și susținere de către participanți. Aceștia au cerut lămuriri, au venit cu completări din propria experiență și au făcut schimb de informatii privind proceduri administrative și medicale, tipuri de terapii și efectul acestora. Genul acesta de activitate arată cât de importante sunt serviciile prin care se asistă familia copilului cu TSA, pentru a o ajuta să-și mențină funcționalitatea și să devină suportul de care copilul lor are nevoie.