Despre Proiect
Rezultatele unei evaluari realizate de Fundatia Romanian Angel Appeal in anul 2013, privind serviciile oferite in cele 40 de centre de asistenta si consiliere pentru persoanele cu autism si familiile lor (centre TSA), deschise prin proiectul Si ei trebuie sa aiba o sansa, arata ca parintii au o mare nevoie de suport psihologic, atat dupa aflarea diagnosticului (pentru acceptarea, intelegerea si mobilizarea in vederea stabilirii unui plan de actiune) cat si ulterior.
Consilierea si suportul acordat parintilor sporesc sansele copiilor cu TSA, de integrare sociala, deoarece un aspect important al succesului interventiei in autism este conlucrarea intre parinti si profesionisti si continuarea interventiei de recuperare acasa si in comunitate.
Suportul membrilor familiei extinse (frati, bunici) este de asemenea important, accesul tuturor membrilor la informatii si recomandari privind interactiunea cu copiii cu TSA fiind extrem de util.
Posibilitatile de interactiune intre membrii comunitatii familiilor afectate de autism, posibilitatea de a impartasi experiente, de a gasi suport in exemplele pozitive de integrare ale altor copii sunt, la randul lor, o resursa pretioasa pentru familia aflata in lupta cu autismul.
Proiectul “Intarirea serviciilor de consiliere si suport la nivel local, pentru parintii copiilor si adolescentilor cu TSA” se adreseaza deopotriva parintilor, copiilor cu autism dar si personalului din 10 centre TSA din tara, ce funcționeaza in cadrul DGASPC locale.
Scopul proiectului: cresterea accesului la servicii sociale si de baza, pentru copii cu TSA si parintii acestora, din 10 judete si cresterea competentelor si a gradului de informare a profesionistior implicati in furnizare de servicii.
Obiective:
- Cresterea accesului la servicii sociale pentru 200 de parinti de copii cu TSA, prin consiliere si mediere oferite in centre TSA din 10 judete, timp de 18 luni
- Cresterea sanselor de integrare sociala pentru 100 de copii cu TSA, prin interventii in vederea recuperarii oferite in 10 centre TSA, pe durata a 18 luni si prin distribuirea de materiale informative membrilor familiei (bunici, parinti frati).
- Imbunatatirea capacitatii de a furniza servicii pentru 10 centre TSA, prin participarea a 20 de profesionisti la doua cursuri de instruire in consiliere si mediere, asigurarea unor vizite de consultanta si analiza de caz din partea unui specialist si dotarea cu materiale de lucru.
- Cresterea motivarii si implicarii in recuperarea copiilor pentru 20 familii cu TSA si 10 profesionisti, prin participarea intr-o tabara de suport
Principalele activitati:
- realizarea si diseminarea unui studiu privind evaluarea nevoilor de servicii in randul parintilor de copii cu autism
- dezvoltarea de programe de consiliere si suport pentru parinti, in 10 Centre TSA din tara,
- instruirea a minimum 20 de profesionisti, din cele 10 centre, in consilierea parintilor si medierea accesului la servicii (2 cursuri)
- oferirea de consiliere de specialitate pentru cel putin 200 de parinti, in cadrul celor 10 centre, pana la finalul proiectului
- oferirea de sesiuni de lucru in vederea facilitatii integrarii in comunitate, pentru 100 de copii si tineri cu autism
- informarea cu privire la modalitati de interactiune cu copiii cu TSA, a 400 de apartinatori, prin intermediul unor ghiduri tiparite: Ghidul primelor 100 de zile, Ghidul pentru parinti, Ghidul pentru bunici, Ghidul pentru frati si surori.
- Organizarea unei tabere-pilot, pentru 40 de parinti ai copiilor cu TSA si copiii lor (tipici si cu autism), din 10 judete ale tarii. Copiii vor fi implicati in activitati de socializare, cu indrumare specializata, iar parintii vor participa la ateliere, grupuri de suport si cursuri.
Proiectul “Intarirea serviciilor de consiliere si suport la nivel local, pentru parintii copiilor si adolescentilor cu TSA” a demarat la 1 iulie 2014, are o durata de 22 de luni si este co-finantat prin granturile SEE 2009 – 2014, in cadrul Fondului ONG in Romania, cu suma de 187.485,35 euro, din 209.950 euro reprezentand costurile totale eligibile.