Intarirea serviciilor de consiliere si suport la nivel local, pentru parintii copiilor si adolescentilor cu TSA

Proiect finanțat prin granturile SEE 2009-2014, în cadrul Fondului ONG în România.

Un proiect derulat de fundatia

Romanian Angel Appeal logo

Cele 10 Centre de Consiliere și Asistență Specializată pentru Persoanele cu Tulburări de Spectru Autist (TSA) implicate în Proiectul ”Întărirea serviciilor de consiliere și suport la nivel local pentru părinții copiilor și adolescenților cu TSA” au sărbătorit împreună cu beneficiarii lor și familiile acestora 2 aprilie, Ziua Internațională de Conștientizare a Autismului. Astfel, Centrele TSA din Arad, București sector 4, Bacău, Botoșani, Călărași, Mehedinți, Prahova, Vaslui, Vrancea au organizat evenimente de socializare pentru copii și părinții lor, transmițând în același timp mesajul de promovare a drepturilor lor și de combatere a discriminării.

Astfel, alături de familiile lor, copii au vizitat gradini zoologice, muzee sau alte obiective turistice aflate în judeţul unde locuiesc sau au participat la piese de teatru pentru copii. Unii dintre ei au avut ocazia să lucreze alături de copii tipici, la realizarea unor obiecte hand-made, oferindu-le astfel ocazia copiilor tipici să înţeleagă mai bine cum funcţionează copilul cu TSA. De asemenea, unele centre TSA şi-au deschis porţile pentru un eveniment de tipul „ziua porţilor deschise” pentru a permite comunităţii să observe direct activitatea centrului şi să poată discuta direct cu profesioniştii, dar şi cu părinţii copiilor cu TSA. Alţii profesionişti au ales, pentru copiii cu care lucrează şi pentru familiile lor, activităţi de recreere în spaţii de joacă, unde un animator a întreţinut jocurile, a modelat baloane şi a pictat copiii conform solicitărilor lor. O parte din copii au participat la carnavalurile organizate în centrele TSA. Toate cele 10 centre partenere în cadrul proiectului au primit  baloane albastre (albastru fiind culoarea simbol autism) pentru a fi eliberate în cadrul activităţilor organizate în preajma zilei de 2 aprilie. Unii copii nu s-au putut desprinde de baloane, pe care le-au purtat cu ei spre casă, atrăgând atenția celor pe lângă care treceau că au nevoie de acceptarea și susținerea lor, pentru a-și putea atinge potențialul.

Copiii s-au jucat și s-au distrat, părinții au simțit nu doar bucuria lor, ci și sentimentul de împlinire că au contribuit la cultivarea unui spirit pro-activ care să vină în întâmpinarea nevoilor copiilor și adulților cu TSA și să le permită să contribuie cu abilitățile lor la creșterea comunitară.

De asemenea, personalul centrelor, dincolo de febra pregătirilor, a trăit din plin sentimentul de mulțumire că face parte dintre specialiștii care au un aport decisiv la recuperarea copiilor și la creșterea șanselor ca această cauză să fie cunoscută, generând deschidere, empatie și suport. Le mulțumim pentru dedicația de care dau dovadă în fiecare zi și de profesionalismul cu care au făcut posibil ca această zi să fie una plină de entuziasm, conectare și conștientizare.

A fost o zi în care inimile celor care se străduiesc să facă o viață mai bună pentru persoanele afectate de autism au bătut la unison, indiferent în ce colț al României au sărbătorit, purtând banderole albastre la Festivalul Jazz in Church sau admirând clădirile colorate în albastru, cum ar fi Arcul de Triumf în București.

Ca o continuare a activităţilor iniţiate în această lună, profesioniştii implicaţi în procesul de recuperare a acestor copii, vor participa la o serie activităţi de conștientizare TSA cu cadrele didactice din şcoli şi gradiniţe, în care vor discuta despre autism şi mai ales despre semnele care ar trebui să le atragă atenţia cadrelor didactice. La întâlniri, specialiştii centrelor TSA vor distribui afişele create în cadrul proiectului.