Intarirea serviciilor de consiliere si suport la nivel local, pentru parintii copiilor si adolescentilor cu TSA

Proiect finanțat prin granturile SEE 2009-2014, în cadrul Fondului ONG în România.

Un proiect derulat de fundatia

Romanian Angel Appeal logo

Bucureşti,
1 Aprilie 2016

Comunicat de presă – „Respect, Acceptare, Incluziune”

Anul acesta, Fundaţia Romanian Angel Appeal în parteneriat cu Direcții Generale de Asistență Socială și Protecția Copilului (DGASPC) din Arad, Bacău, Botoşani, Călăraşi, Galaţi, Mehedinţi, Prahova, Vaslui, Vrancea şi sectorul 4 Bucureşti, marchează Ziua Internaţională de Conştientizare a Autismului, 2 aprilie, printr-o serie de activităţi locale de conştientizare a problemelor cu care se confruntă persoanele cu tulburări în spectrul autist (TSA).
Activităţile au fost propuse de specialiştii implicaţi direct în terapia copiilor cu TSA şi constau în vizite la obiective turistice locale de inters pentru copii (ex. Gradina zoologică, muzee), organizarea de petreceri pentru copii (tipici şi cu TSA) în spaţii de joacă, participarea la spectacole de teatru, la filme, organizarea de spectacole de teatru de păpuşi în care actorii sunt chiar copiii beneficiari ai serviciilor, ateliere hand-made la care sunt invitaţi să participe copii tipici şi copii cu TSA, întâlniri cu cadre didactice şi reprezentanţi ai comunităţii, participare la evenimente culturale locale, unde se va fi abordată şi problema persoanelor cu TSA (ex. evenimentul Jazz in Church).
Prin evenimentele organizate, profesioniştii implicaţi doresc să atragă atenţia asupra importanţei respectării drepturilor acestor persoane, în conformitate cu Conventia ONU a Drepturilor Persoanelor cu Dizabilităţi. Persoanele cu autism trebuie să devină parte a comunităţile în care locuiesc! Copiii cu TSA pot fi integraţi în sistemul de învăţământ cu un minim de efort din partea şcolii, a părinților și celorlalți copii iar persoanele adulte cu TSA trebuie ajutate să își poată valorifica abilitățile pentru a deveni membri activi ai comunității.

Respectarea drepturilor acestor persoane este o obligație pentru noi toți!

Activităţile desfăşurate în acest an în cele 10 centre TSA menţionate anterior fac parte din Proiectului ”Întărirea serviciilor de consiliere și suport la nivel local pentru părinții copiilor și adolescenților cu TSA (Tulburare de spectru autist)”, cu finanțare prin granturile SEE 2009 – 2014, în cadrul Fondului ONG.

Pentru detalii contactați:

Camelia Olaru-Raita
Coordonator proiect
camelia.raita@raa.ro
0722 324 791